Νίκος Λαγαρίας

«Το Ελληνικό πρωτάθλημα θα τελειώσει, όταν επικυρωθεί η βαθμολογία»

Ο Νίκος Λαγαρίας, νομικός και expert witness από την πλευρά του ΠΑΟΚ στο CAS, φιλοξενήθηκε στο radioprimo.gr και μίλησε για την διαδικασία, σχολίασε την ένδειξη που λέει πως το CAS θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, ενώ τόνισε πως το διαιτητικό δικαστήριο θα βγάλει μια απόφαση και δεν θα επιστρέψει την υπόθεση στην ΕΕΑ.

Αναλυτικά όσα είπε:

Σχετικά με την έκδοση της απόφασης  πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος: «Έχει απασχολήσει πολλές φορές την αθλητική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και στην ΕΠΟ το πότε ολοκληρώνεται ένα πρωτάθλημα. Η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος δεν είναι όταν τελειώνουν τα παιχνίδια αλλά όταν επικυρωθεί η βαθμολογία που μπορεί να αργήσει και λίγο. Στη περίπτωση μας υπάρχουν και άλλοι λόγοι που ενδεχομένως θα καθυστερήσει η επικύρωση της βαθμολογίας που σχετίζονται με κάποια συμβόλαια ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έχει υποβάλλει τέτοιο αίτημα να καθυστερήσει η επικύρωση της βαθμολογίας καθώς έχει να παίξει παιχνίδια με τη Γουλβς. Τα ζητήματα λόγω κορονοϊού έχουν γίνει πιο περίπλοκα αλλά εύχομαι να μην αδικηθεί κανένας. Αυτά είναι ζητήματα που θα λύσει η ΕΠΟ με τις διεθνείς οργανώσεις».

Για τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης με το CAS: « Ο κάθε ένας expert που προτάθηκε από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, καθηγητές οι περισσότεροι, έχει συντάξει και καταθέσει γραπτώς και κάποια γνωμοδότηση. Δεν ήταν debate, αλλά μια διαδικασία του... καυτού σωλήνα, που αποτελείται από κάποια sessions και στα οποία συμμετέχουν τρεις μαζί, ο ένας αντικρούει τον άλλο. Είναι μια ζωντανή διαδικασία, σε ρωτάει το πάνελ κατευθείαν χωρίς να σε προϊδεάσει και ότι κρίνει το πάνελ δεν σε ρωτάνε οι ομάδες αλλά μόνο ο πρόεδρος του CAS, που σε φέρνει αντιμέτωπο με witness που είναι δίπλα σου. Αυτοί δεν κρίνουν με κριτήρια ομάδων αλλά πάνε από τον ένα στον άλλο. Η διαδικασία αυτή έχει μια λογική, ότι μέσα από αυτή τη βάσανο το πάνελ θέλει να πάρει ότι καλύτερο υπάρχει. Θέλει να βγάλει τα συμπεράσματα του και ποια άποψη είναι η ποιο βάσιμη».

Για την ακρόαση του απεσταλμένου του Ολυμπιακού, Στράτου Τζουγκανάτου: «Ο Τζουγκανάτος προτάθηκε από τον Ολυμπιακό επικουρικά. Αυτό είναι συνεπές, δηλαδή έχει μια συγκεκριμένη νομική τακτική και στρατηγική. Το πόρισμα της ΕΕΑ είναι δεσμευτικό ως προς τις κρίσεις που έκανε για την ουσία της υπόθεσης. Μένοντας συνεπής για τα επιχειρήματα του επιμένει στο CAS και λέει ότι δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί όποτε εγώ γιατί να προτείνω έναν expert να μιλήσει για την ουσία. Το πάνελ τον κάλεσε αλλά δεν τον παρακολούθησα γιατί με είχαν αποδεσμεύσει. Όταν κάποιος ασκεί μια έφεση πρέπει στη συνέχεια να αποδείξει το έννομο συμφέρον του προκειμένου να καταστεί «διάδικος» στη δίκη στο CAS. Ο Ολυμπιακός αυτό που ήθελε να πετύχει το πέτυχε. Αυτά που ήθελε να ακουστούν ακούστηκαν, έχουν γραφτεί έχουν λεχθεί. Οι άνθρωποι του CAS θέλουν να ακούσουν όλες τις απόψεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κρίθηκε το θέμα και θα μπει στην ουσία. Είναι κάπως ενδεικτικό το ότι τον ζήτησαν πάντως. Στη δικηγορία πολλοί... πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δεν υπάρχει προδιάθεση υπέρ ή κατά το ενός γιατί αν υπήρχε ο ένας από τους δυο θα το είχε δει και θα είχε κάνει ενστάσεις».

Για τις γνωμοδοτήσεις των προτεινόμενων expert των δύο ομάδων : «Δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες για τις γνωμοδοτήσεις γιατί είναι πολύ σοβαρές εργασίες των καθηγητών. Να πω και ότι είμαστε φίλοι με τους υπόλοιπους παρόλο που μας κάλεσαν σε διαφορετικές πλευρές ήμασταν και είμαστε φίλοι. Αυτό ελέγχθηκε μέσα στο πάνελ καθώς ερωτήθηκε ο φίλος μου ο Σπύρος Βλαχόπουλος και είπε πριν απαντήσω πρώτα να χαιρετήσω τους υπόλοιπους κυρίους. Στην Ελλάδα έχουμε δει απίστευτα πράγματα. Δεν είναι σωστό να κυνηγούμαστε στους διαδρόμους ούτε η ποδοσφαιροποίηση μιας διοικητικής διαδικασίας. Η χθεσινή εκδίκαση ήταν εξαντλητική με την έννοια ότι εξάντλησε όλα τα θέματα. Αυτό σημαίνει ότι είχε πλήρη εικόνα το πάνελ. Οι άνθρωποι είχαν διαβάσει τα πάντα. Αυτό το τονίζω γιατί πολλές φορές στα δικαστήρια ένας δικαστής μπορεί να μην έχει διαβάσει τη δικογραφία και ρωτάει για πείτε μας τι έγινε. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν ακριβέστατοι και πολλοί αυστηροί στα χρονοδιαγράμματα τους, πολλοί ανθρώπινοι και ευγενικοί αλλά πάνω από όλα συγκεκριμένοι στις ερωτήσεις τους. Όταν ξέρεις ένα θέμα από τα εκατό ρώτησαν δέκα συγκεκριμένα θέματα. Η συζήτηση δεν επεκτάθηκε στα γύρω γύρω για το τίποτα. Το πάνελ κρίνει ότι αυτά τα θέματα είναι σκοτεινά, με την άποψη ότι δεν τους βγαίνει εύκολα».

Για την περιπλοκότητα της υπόθεσης που καλείται να εκδικάσει το CAS : «Μην εκπλαγείτε αν δείτε ότι αυτή δεν είναι μια αντιδικία μεταξύ ελληνικών ομάδων αλλά εκκρεμεί στο CAS μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Δηλαδή έχεις το club license της UEFA τι δουλειά έχει ένα κρατικό όργανο να σου δίνει πιστοποιητικό για να παίξεις σε ένα πρωτάθλημα συνεταιρισμού. Αφού πάρεις το πιστοποιητικό από την ΕΕΑ πηγαίνεις στην επιτροπή αδειοδότησης  της ΕΠΟ και σου δίνει άλλη άδεια. Έρχεται η ΕΕΑ και ανακατεύεται στα χειραγωγημένα παιχνίδια τάχα για το στοίχημα. Αφού ανακατεύεται μετά δεν βρίσκει τίποτα όταν έρχονται τσουβάλι οι εκθέσεις της Sport Radar. Ανοίγουν αρκετά θεσμικά και πολύ μεγάλα ζητήματα. Δογματικά ζητήματα και εν πολλοίς άλυτα. Μη νομίζεται ότι είναι μια απλή υπόθεση ούτε έχει να κάνει με ένα σαλέ. Περιμένω την απόφαση που θεωρώ ότι θα τα αντιμετωπίσει αυτά».

Για τον αν η υπόθεση μπορεί να επιστρέψει την ΕΕΑ: «Υπάρχει το σενάριο να επιστρέψει η υπόθεση στην ΕΕΑ. Αυτό είναι στην κυριαρχική κρίση του CAS και μπορεί να λειτουργήσει όπως ο Άρειος πάγος και να μην κρατήσει την υπόθεση αλλά να την επιστρέψει στο Εφετείο. Την υπόθεση τη γυρίζει όμως με συγκεκριμένους δείκτες και σου λέει που να προσέξεις. Δεν δικαιούσαι να παραβιάσεις αυτά που σου δείχνει. Την υπόθεση αυτή θα την κρατήσει το CAS και θα βγάλει απόφαση».

διαβάστε επίσης

| Primo News Team

“Στον αέρα” το νέο, στοιχηματικό site της ομάδας του Primo. Μουταφίδης, Μπαρλαμπάς, Πλιάκος και Ραγκάτσης, δίνουν καθημερινά τα προγνωστικά τους, για να μη χάνεσαι στα κουπόνια.

| Primo News Team

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε συνεργασία με τη VISION INSURANCE δημιούργησε μια σειρά από ασφαλιστικά προϊόντα αυτοκινήτου φτιαγμένα αποκλειστικά για τους φίλους της ομάδας.

| Primo News Team

"Ανάγκη να πετύχει η ΑΜΚ, μη φοβάστε την ομάδα αγωνιστικά..."

| Primo News Team

"Το παιχνίδι στο Αϊντχόφεν θα είναι τελείως διαφορετικό"

| Primo News Team

«Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να φοβηθεί την PSV»

| Primo News Team

"Φαβορί ο ΠΑΟΚ με PSV, πίστωση χρόνου σε Γκαρσία..."

| Primo News Team

«Το γκολ του Νινούα είναι φανταστικό»

Media Player Error
Update your browser or Flash plugin