Κούλης Αποστολίδης

«Άπειρος και ακατάλληλος ο Φερέιρα για τον ΠΑΟΚ »

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Κούλης Αποστολίδης , φιλοξενήθηκε στο radioprimo.gr και μεταξύ άλλων μίλησε για την ανάγκη μακροχρόνιου προγραμματισμού στον Δικέφαλο, αναφέρθηκε στον Αμπέλ Φερέιρα και στον νέο τεχνικό διευθυντή, Όλαφ Ρέμπε. 

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τον ΠΑΟΚ και την ανάγκη «προγραμματισμού» της ομάδας  : «Δεν είμαι στη καθημερινότητα του ΠΑΟΚ και άρα δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς τι γίνεται. Από ότι αντιλαμβάνομαι υπάρχει ένας προγραμματισμός, αλλά ένα γενικό σχέδιο, διετές ή τριετές δεν νομίζω ότι υπήρξε ή ότι υπάρχει. Στρατηγικό λεπτομερές και συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε με δουλειά, με αναλυτικά τα οργανωτικά - λειτουργικά και οικονομικά στοιχεία. Από το περσινό καλοκαίρι μετά το νταμπλ νομίζω ότι έγινε μια λάθος εκτίμηση από την ηγεσία και τα στελέχη και ανακοινώθηκε ότι τη τρέχουσα χρόνια οι στόχοι του ΠΑΟΚ είναι η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό είχε ειπωθεί δημόσια επισήμως. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα έπρεπε η ομάδα να ανεβεί επίπεδο, διότι τουλάχιστον στην Ευρώπη δεν είχαμε επιτυχίες τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα έπρεπε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο για να μπορέσει να πετύχει το στόχο αυτό. Δυστυχώς η ομάδα όχι μόνο δεν ενδυναμώθηκε αλλά μειώθηκε, με τους τραυματισμούς των παικτών και με τους παίκτες που έφυγαν. Η ομάδα με αυτό το τρόπο αποδυναμώθηκε. Όταν δίνεις τον επίσημο στόχο ότι πάμε για ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ οπωσδήποτε οι απαιτήσεις του περιβάλλοντος είναι υψηλές και αν δεν επιτευχθεί ο στόχος υπάρχει απογοήτευση. Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ το οποίο φάνηκε σε εμάς και προ κορονοϊού αλλά και μετά τον κορονοϊό ήταν ένα θέμα που πήγε προς τα εκεί ήδη από το καλοκαίρι. Πιο απλά θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να ανιχνεύσει τις δυνατότητες της ομάδας του και την οποία βελτίωση που μπορεί να επιτευχθεί και με βάση αυτά να τεθούν στόχοι. Θα ήταν πολύ καλύτερα να είχε τεθεί ένας στόχος να μπει η ομάδα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και την επόμενη χρόνια βλέπουμε».

 

Για τη σημασία του προπονητή και την ακαταλληλότητα του Αμπελ Φερέιρα: «Εξυπακούεται και το ότι το να κρατήσεις έναν ήδη  επιτυχημένο  προπονητή με την ομάδα είναι αβαντάζ ενώ αντίθετα είναι μειονέκτημα το να αλλάξεις ένα προπονητή πετυχημένο, να πάρεις ένα καινούριο ο οποίος αποδείχθηκε ανέτοιμος για το έργο που ανέλαβε. Βλέπουμε τι γίνεται στον Ολυμπιακό όπου ο Μαρτίνς συνέχισε κανονικά πόση διαφορά έχει η ομάδα από πέρσι. Ένας προπονητής πρέπει να μένει τουλάχιστον τρεις χρονιές όμως για να μείνει αυτά τα χρόνια θα πρέπει να έχει επιλέγει από την ομάδα μετά από πολύ έρευνα, ούτως ώστε να είναι ο κατάλληλος προπονητής για την ομάδα, με βάση το "μενταλιτέ" της ομάδας, τη δυνατότητα της και όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν μια μεγάλη ΠΑΕ όπως είναι ο ΠΑΟΚ. Γενικώς για να επιλέξεις έναν προπονητή πρέπει πρώτα να ψάξεις παρά πολύ. Είναι προτιμότερο να αφιερώσεις πιο πολύ χρόνο στο ψάξιμο και όταν τον βρεις μετά από αυτή τη διαδικασία, βεβαίως να μείνει μίνιμουμ τρία χρόνια στην ομάδα. Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να προχωρήσει στην επιλογή ενός πιο έμπειρου προπονητή διότι ο κύριος Φερέιρα, από όσο γνωρίζω, στη Πορτογαλία είχε το στάτους ότι ήταν ένας νέος προπονητής που έκανε μια καλή πορεία αλλά ήταν ένα καλό προσπεκτ-προπονητή που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε καλό προπονητή υψηλού ευρωπαϊκού κλαμπ. Το θέμα είναι πως φέτος και στη διάρκεια της αγωνιστικής που πέρασε αποδείχθηκε πως ο κύριος Φερέιρα είναι ένας επαγγελματίας και ορθός προπονητής αλλά ότι είναι ένας άπειρος. Μπορώ να σας πω συγκεκριμένα παραδείγματα με βάση αυτό. Αρχικά όταν έφυγε ο Λουτσέσκου και ήρθε ο Φερέιρα ο ΠΑΟΚ είχε να αγωνιστεί σε ένα προκριματικό παιχνίδι για το Τσάμπιονς Λιγκ με τον Άγιαξ. Και τι έκανε; Όπως έχει αποδειχτεί εκ των υστέρων είχε ένα πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι είχε ο κ. Λουτσέσκου και στο συγκεκριμένο παιχνίδι έβαλε την ομάδα να παίζει με τον τρόπο που ήθελε. Για εμένα όταν ένας προπονητής πάει καινούριος σε μια ομάδα και έχει υπόψη του ένα τρόπο παιχνιδιού πολύ διαφορετικός από αυτόν που έπαιζε η ομάδα, ένας έμπειρος προπονητής, κοιτώντας καταρχάς την πάρτη του και στη συνέχεια το όφελος της ομάδας αφήνει την ομάδα στα πρώτα παιχνίδια να παίξει όπως ήξερε να παίζει και μετά σιγά σιγά κάνει αυτά που θέλει. Ένας προπονητής που δεν το κάνει αυτό και λέει «εγώ έτσι παίζω, έτσι θέλει»  είναι άπειρος. Όπως επίσης και στη διάρκεια της σεζόν κάποιο διάστημα είχε εκφράσει ότι χρειάζεται ενίσχυση το ρόστερ και μετά όταν είδε ότι αυτό δεν ήταν εφικτό είπε πως είναι εντάξει με το υπάρχον ρόστερ. Αυτά είναι θέματα τα οποία δείχνουν την απειρία και την έλλειψη στάτους του συγκεκριμένου προπονητή.

Στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό πράγματι έστησε την ομάδα με πολύ καλό τρόπο στο πρώτο ημίχρονο και πήγαινε πολύ καλά, καθώς έκλεισε το ατού του Ολυμπιακού φορτώνοντας στο κέντρο. Όταν είδα στο ‘62 να κάνει τις τρεις μαζεμένες αλλαγές και έβγαλε το Τζόλη τη στιγμή που η ομάδα πήγαινε καλά, αισθάνθηκα ότι το παιχνίδι θα χαθεί. Αυτό είναι στοιχείο απειρίας. Το ότι έχεις δικαίωμα να αλλάξεις πέντε παίκτες δεν σημαίνει ότι είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις.  Δεν ήταν ένα παιχνίδι προετοιμασίας αυτό.»

Για το πως περίμενε τον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ: « Δεν περίμενα παραπάνω από τον ΠΑΟΚ. Όταν έγινε η διακοπή αισθάνθηκα καλά σαν ΠΑΟΚτσής δεδομένου ότι η ομάδα δεν περπατούσε καλά και ήλπιζα ότι αυτή η διακοπή ενδεχομένως να μειώσει τη καλή κατάσταση του Ολυμπιακού ή να έχει τη χρονική ευχέρεια η ομάδα μας να ξεπεράσει τα προβλήματα της. Επομένως ξεκινώντας πάλι τα παιχνίδια διαπιστώσαμε από το πρώτο κιόλας παιχνίδι ότι η ομάδα εξακολουθούσε να είναι σε «χαμηλές πτήσεις». Είμαι και εγώ ΠΑΟΚτσής, πέρα από το ότι έχω παίξει για τον ΠΑΟΚ και πουθενά άλλου, πρέπει να ομολογήσουμε ότι φέτος ο Ολυμπιακός είχε μια ομάδα πολύ καλύτερη αγωνιστικά και αυτό ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι παρέμεινε ένας προπονητής για δεύτερη χρόνια. Πέρα από την ενδυνάμωση των παικτών».

Για τον νέο τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ, Όλαφ Ρέμπε : « Το θέμα είναι η θέση και όχι το πρόσωπο. Για εμένα σημασία έχει το πως θα λειτουργήσει το σύστημα των στελεχών. Δηλαδή αν ο άνθρωπος αυτός παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο και λεπτομερές πρόγραμμα στη διοίκηση το οποίο μετά από συζήτηση γίνει αποδεκτό, το πιο σημαντικό για να λειτουργήσει είναι ότι το πρόγραμμα αυτό που θα εγκριθεί θα πρέπει να το εκτελέσει ο ίδιος ο Ρέμπε. Να είναι υπεύθυνος, να ελέγχεται κατά τη διάρκεια αλλά και στο τέλος να γίνει μια αποτίμηση. Να το εκτελέσει ο ίδιος το πρόγραμμα που θα προτείνει.»

διαβάστε επίσης

| Primo News Team

“Στον αέρα” το νέο, στοιχηματικό site της ομάδας του Primo. Μουταφίδης, Μπαρλαμπάς, Πλιάκος και Ραγκάτσης, δίνουν καθημερινά τα προγνωστικά τους, για να μη χάνεσαι στα κουπόνια.

| Primo News Team

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε συνεργασία με τη VISION INSURANCE δημιούργησε μια σειρά από ασφαλιστικά προϊόντα αυτοκινήτου φτιαγμένα αποκλειστικά για τους φίλους της ομάδας.

| Primo News Team

"Ανάγκη να πετύχει η ΑΜΚ, μη φοβάστε την ομάδα αγωνιστικά..."

| Primo News Team

"Το παιχνίδι στο Αϊντχόφεν θα είναι τελείως διαφορετικό"

| Primo News Team

«Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να φοβηθεί την PSV»

| Primo News Team

"Φαβορί ο ΠΑΟΚ με PSV, πίστωση χρόνου σε Γκαρσία..."

| Primo News Team

«Το γκολ του Νινούα είναι φανταστικό»

Media Player Error
Update your browser or Flash plugin